Jak na zákonné pojištění

Co je to zákonné? Potřebujeme ho vůbec?

Zákonné pojištění je v České republice hlavním pojištěním auta, na to by měl myslet každý majitel nebo provozovatel vozu. Pokud si včas nesjednáte zákonné pojištění, tak Vás jistě čekájí nepříjemné výdaje navíc ale tomu se můžete vyhnout.

Definice zní :

Pojištění odpovědnosti z provozu vozidla neboli povinné ručení, je povinně smluvní pojištění odpovědnosti, jehož základním účelem je pojistná ochrana zdraví a majetku třetích osob, kterým byla způsobena škoda zapříčiněná provozem vozidla. Podmínky sjednávání a plnění pojistné smlouvy v ČR upravuje zákon č. 168/1999 Sb., jenž mj. stanoví, že povinné ručení musí být uzavřeno pro každé vozidlo, které je provozováno na pozemní komunikaci včetně vozidel, která jsou pouze ponechána na pozemní komunikaci. Jako profesní organizaci pojistitelů, kteří jsou na území  ČR oprávněni provozovat pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, tento zákon zřizuje Českou kancelář pojistitelů.

logo

Povinné ručení

Jak je to s cenou pojištění motorových vozidel?

Cenu určují pojišťovny samy na základě nejrůznějších faktorů. Základní faktor ovlivňující cenu zákonného pojištění je skutečnost, zda-li chcete pojistit osobní či nákladní vozidlo, motorku nebo úplně jiný dopravní prostředek.

Cenu pojištění dále ovlivňuje objem motoru a věk pojistníka. Některé pojišťovny počítají cenu pojištění hlavně podle výkonu vozidel uvedeného v kW.

Jak sjednat pohodlně povinné ručení?

Máte-li v plánu sjednání smlouvy povinného ručení v současné době máte několik variant, kde a jak uzavřete pojištění vozidel, mezi které patří:

  • osobní sjednaní pojistky na pobočce pojišťovny
  • osobní kontakt s pojišťovacím makléřem
  • sjednání smlouvy online

Sjednanání pojištění povinného ručení online má velké výhody:

  • nejnižší ceny pojištění
  • možnost nezávazného porovnání
  • nemusíte nikam chodit a ztrácet čas
  • stačí vám pouze internet nebo telefon

Já preferuji osobní kontakt s makléřem, který za mnou přijede a předvede mi několik možností pojištění od různých pojišťoven a popřípadě poradí na co si dát pozor nebo co naopak využít.

V případě, že se rozhodnete vyhnout zákonnému pojištění Vám hrozí:

  •  Úhrada příspěvku do garančního fondu České kanceláře pojistitelů za celou dobu, kdy nebylo vozidlo pojištěno a to již od prvního dne. Nárok na tento příspěvek udává §24c odst. 1 a výše příspěvku se pohybuje od 20 Kč do 300 Kč dle kategorie vozidla za jeden den.
  •  Pokuta za provozování vozidla v rozporu se zákonem, která Vám hrozí již od prvního dne, kdy provozujete vozidlo v rozporu se zákonem. Tuto pokutu uděluje obecní úřad obce s rozšířenou působností ve výši 5.000 Kč – 40.000 Kč.

Za porušení §15 odst.5, který zjednodušeně říká: „když skončí pojištění, tak vraťte značku – tuto povinnost nemáte, pokud se na vozidlo uzavře do 14 dnů nové pojištění“, lze udělit:

  •  Pokutu za porušení zákona, o které rozhoduje obecní úřad obce s rozšířenou působností a její výše se může pohybovat v rozmezí 2.500 Kč – 20.000 Kč.
zelena_karta

Zelená karta

Nebezpečí pokuty ve výši 1.500 Kč – 3.000 Kč se vystavujete v každém případě, kdy nebudete z jakéhokoli důvodu schopní předložit při silniční kontrole prováděné Policií ČR zelenou kartu.

Moje vlastní zkušenost s Českou kanceláří pojistitelů je dost nepříjemná. V roce 2002 jsem prodal přes inzerát Peugeot 306. Vše proběhlo v pořádku, nový kupující podepsal kupní smlouvu, peníze předal v hotovosti. Ještě ten den jsem vozidlo přehlásil na nového majitele a zrušil písemně povinné ručení. Vše se zdálo být v pořádku, než mi po dvou letech přišlo oznámení od České kanceláře pojistitelůže na základě jejich údajů, jsem neplatil povinné ručení od do a tímto si nárokují uhrazení částky ve výši ….!

To jsem nechtěl v žádném případě uhradit, protože jsem byl přesvědčen, že jsem veškeré náležitosti vyřídil příkladně! Neváhal jsem a ihned jsem osobně zašel do pojišťovny, která mi povinné ručení sjednávala. S velkou ochotou našli v počítači můj případ a veškeré důležité dokumenty o řádném doplacení a ukončení smlouvy mi předali.

Sepsal jsem tedy dopis, že nesouhlasím s nárokovanou částkou a v příloze jsem odeslal klíčové dokumenty. Během 14 dnů mi přišlo vyrozumění, že přezkoumali můj případ a díky přiloženým dokumentům je vše v pořádku a přidávají omluvu. To ale mohli udělat tisíce lidem po celé České republice a myslím si, že spousta lidí se zaleklo a nárokovanou částku uhradilo.

Co z toho plyne?

  • Archivovat alespoň 5 let veškeré potřebné dokumenty.
  • Nebát se ozvat, protože ani České kanceláře pojistitelů, není neomylná.
  • Nic neplatit, když si myslíte, že jste v právu.

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *