Prevence proti odcizení vozu

Krádež auta? Pro každého z nás noční můra. Pár rad, jak alespoň znepříjemnit odcizení vozidla zlodějům!

GLU302146_zlodej

Krádež vozu

Děje se to dnes a denně. Přijdete na parkoviště pro vozidlo, které jste zde zaparkovali a vozidlo nikde? Přemýšlíte, jestli jste na správném místě parkoviště, než Vám dojde, že jste mnohdy o drahé auto bez milosti přišli.

Krádežím aut se rozhodně nedá zabránit! Neexistuje zabezpečení, které se nedá obejít, protože zabezpečení do vozidel navrhují i realizují ,, pouze lidé“ a tak je logické, že ,,vynalézavci“ přijdou na nové způsoby, jak na systém vyzrát.

Nicméně je třeba alespoň ztížit práci zlodějům a organizovaným skupinám, kteří auta kradou a to ve 2/3 kvůli náhradním dílům. Když už máte novější vůz, existuje mnoho variant zabezpečení. Samozřejmostí by měl být zámek řadící páky, alarm, GPS – satelitní systém, který hlídá polohu vozu a tím neustále zajišťuje ostrahu nad automobily.

620_509d14c704b9c

Zabezpečení vozidla

Systém odesílá polohu GPS v pravidelných třísekundových intervalech na základnu, kde se zpracovávají data o tom, kde se vozidlo v danou chvíli nachází. K systému lze připojit bezdrátový detektor, který v případě narušunení vozu vyšle signál majiteli ve formě sms nebo zavoláním na mobilní telefon. Text SMS pak může vypadat například takto: Ford Focus hlásí: narušení, pravé přední dveře.

Pokud tento systém ve vozidle nemáte od výrobce, počítejte i s několika deseti-tisícovou investicí.

01_50a0ad48acf72

Homologační známka

Jako hodně efektivní prevenci proti odcizení vidím vypískování výrobního čísla vozu na všechny skla na voze. Tím pro případného zloděje znehodnotíte skla, které v případě výměny za nové budou pro zloděje investicí od 20.000 Kč a výše. Navíc je na sklech od výroby vylepena homologační známka, která udává rok výroby vozu.

Zloděj tedy musí sehnat skla na vozidlo se stejným rokem výroby, což by pro něj byla značná komplikace. To snadno odhalí každý mechanik a toto zjištění pak vede ke dvou závěrům! Buďto bylo vozidlo v minulosti hodně havarované a musela být výměna skel na celém voze provedena nebo to upozorní na skutečnost, že se jedná právě o krádež.

img3.php

Vypískováný vin kod

V obou případech je cena prodávaného vozu hluboko pod běžnou cenou a pro zloděje tudíž nezajímavá. Cena za vypískování vozidla je přitom, dle mé zkušenosti, do 2.000 Kč za 6 skel.

Ještě levnějším zabezpečením je zabudování tajného vypínače do vozidla, který zabrání nastartování vozu. Má to ale jednu nevýhodu, pokud má být vypínač opravdu tajný, musí být zabudován ve vozidle tak, aby ho zloděj snadno nenašel. Takže je třeba si položit otázku, zda chceme před každým nastartováním otevírat třeba zavazadlový prostor, kde bude vypínač pod čalouněním ukrytý?! To si myslím, že odradí spoustu motoristů.

tajny vypinac

Tajný vypínač

Většina z odcizených vozidel se za pár hodin rozebere na náhradní díly a prodává po České republice. Mnohdy drahé náhradní díly od autorizvoaných prodejců na novější vozy se prodávají výrazně pod cenou. To pak může být v případě Vašeho zájmu první signál, že náhradní díl může být kradený.

Při pomyšlení, že se v České republice ztratí každých 40 minut jedno vozidlo, je rozhodně na místě pořádně zabezpečit vozidlo před možnou krádeží.

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *