Autosalon Ženeva 2013

Poznatky ze Ženevy 2013 aneb čeho se vyvarovat a naopak na co se zaměřit na autosalonu v Ženevě

lamborghini_veneno_cars_photo_9

Lamborghini Veneno

Bude to již rok, co jsem s kamarádem navštívil velkolepý autosalon v Ženevě. Začalo to zakoupením voucheru na jednom ze slevových portálů, kde v ceně byla zahrnuta doprava a vstupenka na autosalon. Protože jsme se o tuto akci zajímali už dříve, rozhodli jsme se vouchery koupit. Už samotné přistavení autobusu, kterým jsme měli být na autosalon dopraveni, pro nás měl být varováním, že nás čeká velmi dlouhý a náročný výlet. Pohledem na zastaralý model Karosy, který z nás cestou málem vyklepal duši, jsme se ale nenechali odradit. Po asi desetihodinové cestě ,,kodrcání“ a převalování jsme byli na místě. Stále jsme nevědeli, co nás čeká a čím nás ženevský autosalon překvapí.

Slova nám došla hned při příchodu do vstupní haly. Při pohledu na obrovskou plochu osvětlující na tisíce světel se nám tajil dech! Jako první nás ohromila automobilka Ferrari, která si zašloužila obdiv a po právu velkou pozornost za vystavovaný model LaFerrari. Tento plnokrevník z Itálie pohání vidlicový dvanáctiválec 6,2 l a elektromotor, který dosahuje kombinovaného výkonu 963 koní. Z nuly na 300 km/h zrychlí za 15 sekund! Stojí ,,pouhých“ milion eur bez DPH. Pro ty, kteří pomýšlí o jeho koupi mám ale špátné zprávy. Vyrobí se pouze 499 kusů a všechny jsou již zarezervované.

1024px-2013-03-05_Geneva_Motor_Show_8266

LaFerrari

Po hodinovém obdivování LaFerrari jsme se rozhodli prozkoumat i zbytek autosalonu. Po důkladném shlédnutí ostatních automobilek a především tuningových úpravců např. od Hamann nebo Nimrod jsme prošli celou halu. Po zdolání obrovského areálu plného nablýskaných aut a krásných hostesek, jsme s úžasem zjistili, že zdaleka nejsme u konce! Autosalon v Ženevě pro nás připravil ještě několik stejně rozlehlých hangárů. A tak ohromeni, unaveni, ale stále plni očekávání jsme se pustili směle kupředu.

Pro mě samotného bylo zlatým hřebem spatření Lamborghini Veneno! Není ani možné, jak tento automobil ohromil veškeré návštěvníky, kteří zkameněli a nemohli uvěřit, že něco tak nadčasového může člověk sestrojit. Dovedu si živě představit, co udělá toto monstrum s účastníky silničního provozu, když uvidí tento výkřik od Lamborghini. Pokud jim ovšem dá Veneno příležitost k zahlédnutí. Může se kolem Vás prohnat rychlostí až 355km/h, což v České republice můžeme být klidní. Pořizovací cena je neuvěřitelná! Celých 92 miliónů korun! Pohotovostní hmotnost Venena je jen 1 450 kilo. Z 0 na 100 km/h zrychlí za 2,8 s. Co se vzhledu týče, Veneno působí ještě agresivněji a více ostře než předchozí speciály této značky. Automobilka hodlá vyrobit pouze 3 kusy.

Pozadu nezůstal ani Chevrolette, který představil novou Corvettu nebo McLaren s modelem P1 a o Pagani Zonda nebo Bugatti Veyron nemluvě.

1024px-2013-03-05_Geneva_Motor_Show_7846

McLaren P1

Rada na závěr : ,,Když do Ženevy, tak jedině letecky! Večer před cestou doporučuji vynechat oslavy a večírky, což se nám nepovedlo a chyběla nám proto potřebná energie na zdolání všech koutů obrovské výstavy, kterou můžete vidět jen v Ženevě. Neztratí se vám ani velká svačina, protože když na místě zjistíte, že hamburger stojí téměř 200 Kč, tak se svačina hodí. Ještě, že jsme jako typická česká výprava v tomto ohledu nezklamali, a měli zásoby řízků z domova…“

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *