Přeprava dítěte v autosedačce

Toto téma určitě řešil každý, kdo má rodinu a vlastní osobní automobil. Ale dělal to každý správně? Pokud právě vy čekaté rodinu a plánujete zakoupení většího vozidla a bezpečnou autosedačku, mám pro Vás pár rad a tipů na co si dát pozor a jak bezpečně přepravovat vaše ratolesti v krutém silničním provozu.

IsoFix ukotvení sedačky

Při výběru automobilu se zaměřte, aby vozidlo bylo vybaveno systémem ISOFIX. Tento systém se používa od roku 2002 a je navržen tak, aby se autosedačka propojila s konstrukcí vozu pomocí pevných třmenů. Jeho propojení mezi vozidlem a autosedačkou je naprosto jednoduché a rychlé (viz. foto). Dnes tento systém nabízí téměř každá automobilka. Je možné si zvolit výbavu automobilu i s kotevními body pro ISOFIX na předním sedadle ale je to možné jen u modelů, u kterých lze deaktivovat airbag na straně spolujezdce.

V dnešní době zákon nerozlišuje na jakém sedadle dítě sedí ale určuje podmínky pro přepravu, kde rozhoduje výška a váha dítěte.

V autosedačce dle zákona musí být přepravováno každé dítě, které váží méně než 36 kg nebo měří méně než 150 cm. Jestliže dítě přesáhne jeden z výše uvedenných bodů, nemusí být umístěň do autosedačky. Může sedět i  na sedadle spolujezdce a musí být vždy připoután bezpečnostním pásem.

Dítě, které ještě nedosáhlo požadované výšky nebo váhy a je přepravováno v autosedačce na sedadle spolujezdce, musí být vždy ukotveno proti směru jízdy. Jak už jsem zmiňoval musí být deaktivovaný airbag řidiče, protože v případě autonehody s aktivním airbagem mohou být následky katastrofální.

tech-safety-s08-isofix-citigo-fabia-roomster-octavia-octavia-tour-yeti-superb-04

Dítě zabezpečené v autosedačce se systémem IsoFix

Informace jakým způsobem deaktivovat airbag spolujezdce naleznete v návodu k obsluze vozidla nebo přímo v interieru vozu např. z boku přístrojové desky.

Podívejte se sami, jak se chová dětské tělo připoutané v autosedačce po nárazu. Dbejte na bezpečnost a v žádném případě nešetřete na autosedačce a pořádně si ověřte, zda-li autosedačka, kterou chcete koupit splňuje veškeré bezpečnostní parametry.

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *