Dodržujte pravidelné servisní intervaly

Pokud si vážíte svého vozu, který pro Vás každodenně odvádí spolehlivou službu, dopřejte mu také rehabilitaci ve formě pravidelných návštěv autoservisu, prodloužíte tím i jeho životnost.

Jestliže máte auto novějšího roku výroby, vztahuje se na něho záruka a vy musíte dodržovat pravidelné servisní intervaly určené výrobcem. Pokud se rozhodnete nedodržovat tyto intervaly a měnit náhradní díly nebo olej u kamaráda v autoservise, může se Vám to škaredě vymstít a to z toho důvodu, že Vám automobilka u které jste vozidlo zakoupil, nebude krýt záruku na vady např. selhání turbodmychadla. Každý výrobce má dobu záruky a servisní intervaly určené jinak.

Pokud vlastníte např. vůz Škoda, obecné zaruční podmínky zní :

  1. záruka 2 roky na věcné a právní vady
  2. záruka 3 roky na vady laku
  3. záruka 12 let na neprorezivění karoserie

Za předpokladu, že budete pravidelně navštěvovat autorizované servisní služby, což doporučuji.

Servisního interval pro výměnu oleje je individuální, záleží na automobilce, danném typu vozu, zda-li je zážehové nebo vznětové (naftové nebo benzínové). Obecně je to 15 000 km / 2 roky. Kdo své auto skutečně miluje, může mu dopřávat např. nový olej každých 10 000 km, to má později pozitivní vliv např. na prodej vozu nebo celkový chod a poruchovost motoru. Ne nadarmo se říká ,,kdo maže, ten jede“.

vypusteni oleje

Vypuštění oleje

Dle vlastních zkušeností doporučuji minimálně každých 15 000 km nebo každé 2 roky (podle toho která zkutečnost nastane dříve), výměnu oleje se kterým souvisí výměna olejového filtru a tesnění vypouštěcího ventilu.

Zároveň při pravidelných návštěvách, ať už soukromých nebo autorizovaných autoservisů, budete mít jistotu, že Váš vůz je v pořádku a že neohrožujete sebe, účastníky silničního provozu a okolí stavem svého vozu.

Pokud se ale rozhodnete po záruční době servisovat vozidlo svépomocí, máte na to plné právo.

Pár rad a postup, jak správně vyměnit olej :

  • Než začnete s výměnou oleje ujistěte se, že máte správný olejový filtr, těsnění zátky vypouštěcího ventilu a olej pro Vaše vozidlo (např.10w40 nebo u vozů s pevným filtrem částic 5w30). Při výběru oleje doporučuji zvolit výrobce Elf, Mogul, Castrol, Total nebo Shell to jsou ověření výrobci.

    povoleni zatky

    Povolení ventilu

  • Motor vozu by měl být zahřátý než začnete povolovat vypouštecí ventil a olejový filtr vhodným klíčem.
  • Nechvátejte při vypouštění oleje z olejové vany a nechte vypustit veškerý olej.
  • Po vypuštění oleje našroubujte nový olejový filtr a na vypouštěcí zátku nasaďte nové těsnění a našroubujte.
  • Nalijte olej z horní části motoru.

    ryska oleje

    Hladina oleje

  • Zkotrolejte na rysce, zda-li máte požadované množství oleje. Optimální hladina oleje je mezi ryskami viz. obrázek.
  • Pokud budete dodržovat tento postup, vše dopadne zdárně. Ale ani tak se nevyhnete návštěvě autoservisu, který Vám vymaže na přístrojové desce mnohdy jednoduchými povely signalizační kontrolku servisního intervalu.

Jaké jsou náklady na výměnu oleje svépomocí?

Ceny motorových olejů jsou různé podle zvolení daného výrobce. Pohybují se v řádech stokorun za 1 litr. Budeme-li brát variantu střední cenové hladiny, což je za 5 litrů cca 600Kč a připočteme olejový filtr cca 300 Kč a těsnění cca 50 Kč, dostaneme se na příjemnou částku necelých tisíc korun za výměnu oleje svépomocí. Pokud řešíte každou korunu, toto je dobrá cesta jak ušetřit.

Rada na závěr : pokud nejste manuální typ, svěřte raději své vozidlo do servisu a vyhněte se tak nepříjemnostem způsobené špatnou výměnou oleje.

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *